Η πλατεία Ελευθερίας πάρκινγκ μέχρι το 2014!

Για μια ακόμη φορά τα λόγια και τα έργα της διοίκησης του Γιάννη Μπουτάρη στον Δήμο Θεσσαλονίκης βρίσκονται σε πλήρη διάσταση. Πριν λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 19 Ιανουαρίου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, μιλώντας στην εκδήλωση μνήμης για τους Θεσσαλονικείς Εβραίους που χάθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα, υποσχέθηκε ότι η πλατεία Δημοκρατίας, όπου και πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, από πάρκινγκ θα μετατραπεί σε πάρκο μνήμης

Την ερχόμενη Παρασκευή όμως ένα από τα 56 θέματα συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι η παραχώρηση του εν λόγω πάρκινγκ σε πλειοδότη, προκειμένου να το λειτουργήσει για δύο ακόμη χρόνια...

Την “κωλοτούμπα” αυτή της διοίκησης του δήμου καυτηρίασε η “Θεσσαλονίκη - Ανοιχτή Πόλη”. Η δημοτική κίνηση υπενθύμισε ότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, στην εκδήλωση μνήμης για το Ολοκαύτωμα, μπροστά από το μνημείο των θυμάτων που βρίσκεται στην άκρη της πλατείας τόνισε την ανάγκη να αποδοθεί η ελληνική ιθαγένεια στα παιδιά των επιζώντων των Ελλήνων Εβραίων του Ολοκαυτώματος, ζήτησε την κινητοποίηση όλων των αρμόδιων φορέων για την επιστροφή από τη Ρωσία των αρχείων της ισραηλιτικής κοινότητας Θεσσαλονίκης και υποσχέθηκε τη μετατροπή της Πλατείας Ελευθερίας από πάρκινγκ σε πάρκο μνήμης για τους Εβραίους της πόλης, αλλά και την ανέγερση μνημείου στο ΑΠΘ, όπου βρίσκονταν το εβραϊκό νεκροταφείο.

Να σημειωθεί ότι στην εν λόγω πλατεία ξεκίνησε το μαρτύριο των Θεσσαλονικιών Εβραίων, τον Ιούλιο του 1942, και “η τελική λύση” - μαζική εξόντωσή τους στα ναζιστικά κρεματόρια. “Μόλις 15 μέρες μετά, αθετώντας όλες αυτές τις δημόσιες δεσμεύσεις του δημάρχου, παρουσία μάλιστα διεθνούς ακροατηρίου, η ανακόλουθη και ασυνεπής για μια ακόμη φορά διοίκηση Μπουτάρη εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο τη “διετή παραχώρηση της χρήσης του χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων (parking) της Πλατείας Ελευθερίας με φανερή προφορική πλειοδοτική δημοπρασία της επικείμενης λήξης της διάρκειας παραχώρησης”(!)” σχολιάζει η “Θεσσαλονίκη - Ανοιχτή Πόλη".

Ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης Τριαντάφυλλος Μηταφίδης καλεί “τη διοίκηση Μπουτάρη να αποσύρει με δημόσια δήλωση την παραπάνω απαράδεκτη εισήγησή της, γιατί αποτελεί κατ’ εξακολούθηση βάναυση προσβολή της ιερής μνήμης όχι μόνον των μαρτύρων συμπολιτών μας, αλλά και της κοινωνικής ιστορίας της πόλης μας”. Την καλεί, επίσης, μέσα στα ελάχιστα που έχει προγραμματίσει για το Ιωβηλαίο της πόλης, να αναδείξει την πλατεία Ελευθερίας “σε πολιτιστικό τοπίο - 'σχολείο' ιστορικής γνώσης με την αστική αναβάθμισή της και την απελευθέρωσή της από τα αυτοκίνητα. Έτσι θα γίνει ένα ανοιχτό βιβλίο, που θα κρατά ζωντανή τη μνήμη της πόλης στη ζωή των κατοίκων της”, κάτι που η “Θεσσαλονίκη - Ανοιχτή Πόλη” είχε προτείνει εδώ και ένα χρόνο.
Πηγή: avgi.gr